https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post bandit tuning

August 11th, 2009

Filed under: Auto-motor — AndrewBoy @ 4:01 pm

Jójó, tudom, még nincs nagy motoros tapasztalatom meg rutin, de azért játszunk el a röpke gondolattal. Két emberrel felpakolva azért nem úgy megy a gép ahogyan ezt szeretnénk. Értem ez alatt mondjuk 100ról 150re harmadikban nem úgy ránt ahogy pl azt a focusomtól megszoktam. Ill biztos megy úgy, csak ott a péklapát effektus sokkal dúrvább. Olvastam teszteket a nagytestvérről az 1250-s banditról. A teljesítmény alig több, viszont a rendelkezésre álló nyomaték, már a méretből adódóan is sokkal nagyobb.

Ez a nyomaték viszont azt jelenti, hogy a fordulatszám minden tartományában húz ahogy kell. Persze hiába 1250 ccm, egy hayabusától azért messze van, 105 LE-vel viszont normálisan motorozható gépet kap az ember. Őszintén megmondom én nem szeretem 10 ezerig rángatni minden váltásnál, nem kettesben megyek a városban 80-nal. Szeretek felváltogatni. De emelkedőkön ez a 650ccm már nagyon megérzi, hogy terhelve van, hiába váltok vissza 2-be, nem kezd el úgy húzni.

Mivel lehetne tuningolni? Egy motor karakterisztikája fix. A teljesítmény az a nyomaték és a fordulatszám szorzata, dúrván, mert persze van még ott egy két más fix szorzó, de a lényeg az, egyenesen arányosan változnak a fordulatszám függvényében. A motorkarakterisztika pedig egy motorban adott. A nyomatékot határozzuk meg a motorkarakterisztikával. A teljesítmény legegyszerűbb növelése pedig a fordulatszám növelése amivel a teljesítményt tudjuk növelni, a nyomatékot, a karakterisztika változatlansága miatt így nem. A nagyobb fordulatszámnál előrébb hozott előgyújtás kell magasabb fordulaton ide viszont álatlában jobb benzin is kell, pl 98as benzin, így 5-10% teljesítmény növelést el lehet érni, de nem a max teljesítményhez képest, hanem pl 10500 on 85 ló, 11000-n már csak 83 ló, na és ehez kell hozzáadni a 10%-t, a max teljesítmény így 91 ló lesz 11000-n, 10500 helyett. Ez egy klasszikus chiptuningnak is mondhatnám, általában az autókon ezt szokták megcsinálni, csak jobb benzin esetén ér valamit, vagy kopogni fog a motor. Mivel fordulatszámot már nem akarunk emelni egy motornál, más lehetőségek a hely miatt nagyon nehezen kivitelezhetőek, de játszunk el a gondolattal.

Kompresszió viszony növelése. Szintén előgyújtás függő, gyújtási holtponthoz közelhozott előgyújtással a nagyobb kompresszió viszonyt jobban viseli el a benzin, de a nagyobb kompresszió viszonnyal több teljesítményt lehet a felsőbb régiókban kicsavarni a motorból, különösen igaz ez a motor motoroknál, mikor 13-14 ezres fordulatokról beszélünk. Ezzel a gond az, hogy kell 4 új hajtókar, 4 új dugattyú, és nem elég egy zsiguliba szánt egyszerű darab, itt egy pár kb 130-140 ezer Ft, ha magunknak akarjuk legyártatni kovácsolt alumíniumból. Ez az út kevésbé járható.

Turbó és kompresszor, ezek a legjobbak, ezek konkrétan megmódosítják a motor karakterisztikáját. A többlet levegő bevitellel többlet benzin is kerül be (ne olvadjon szarrá) és a többlet levegő miatt így többlet nyomatékhoz jutunk, vagyis magasabb fordulaton többlet teljesítményhez. Itt az előny az, hogy egy alsó kis turbó lyuk után hatalmas rúgással indul előre a gép. A kompresszor viszont szíjhajtásos ahol a nyomaték növekedés szinte állandó, így a teljesítmény is, sokkal jobban kontrollálható a teljesítmény leadás. Egy bizonyos fordulatszám fölött viszont a kompresszor működtetése több energiát fog elemészteni mint amennyit még hasznos ráfordítani. Persze ezzel lehet játszani, hogy mekkora kompresszor kereket használ az ember, viszont alacsony fordulatszámon nem lesz érezhető a jelenléte.

A változó szelepvezérlés és az extrém vezérműtengelyek használata már más kérdés, talán ezzel a legegyszerűbb és a legolcsóbb játszani, ha karakterisztikán akarunk változtatni. Motorokhoz is elérhető, hatalmas választékban. Viszont a gubanc az, hogy minél nagyobb a teljesítmény növekedés felül, annál gyengébb lesz a motor alul, elképzelhető, hogy 3-4 ezres fordulatszámnál, teljes gázálláson remegni fog a motor, mert annyira nem kap levegőt és nem tud terhelve felpörögni.

De szerintem maradok annál, hogy jövőre, ha minden jól megy, vagy majd később, egy 1250-s banditot fogok szerezni. Kipufogó tuning nem érdekel, mert kb 0,5%-t ha ér ténylegesen és hangos kipufogót nem akarok. A légszűrő tuningtól szintén eltekintenék, nem akarom tönkre vágni a motort. Amúgy sokmindent az sem befolyásolna. Szóval next time, erősebb motor, aztán most ennyi.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)