https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post gameboy oh, gameboy

August 18th, 2009

Filed under: IT,Oldies — AndrewBoy @ 8:08 pm

gameboyTekintsünk vissza 20 évvel ezelőtre és gondoljuk végig a konzolok világát. A nintendo a NES-sel hatalmasat robbantott. 8bites rendszere szinte hihetetlen mennyiségű lehetőséget kínált a játszani vágyó embereknek. Az SNES már 16 bites volt és fantasztikus feelingje volt. Több ezer játék volt elérhető, sok közülük mára már cult játéknak, vagy akár beszerezhetetlen játéknak minősül. (személy szerint NSES tulaj vagyok és imádom, a mai napig nagyon szeretem, elfog a nosztalgia és jól esik játszani vele, de ugyanígy vagyok a régi c64-s vagy pcs játékokkal is).

tetrisdoboz25-years-worth-of-tetris

20 évvel ezelőtt a nintendo hatalmas áttörést mutatott be, jött a gameboy. A sega gamegearje nem lett ennyire sikeres, 6AA elemet pillanatok alatt lezabált, míg a gameboy napokon keresztül bírta 4AA elemmel. Az irányítás egyszerű volt, átvette a NES gombkiosztását. 8 irány, start, select gomb és A,B akció gombok. Kötelező játékként a tetrist kapta hozzá az ember ingyen és bérmentve. Több mint 35 millió tetris talált így gazdára a régi gameboyjal. Ez volt az első hordozható játék amit összekötve többen is lehetett játszani, maximum 4 játékosig. Sima adatkábellel két ember, de hubbal már négy ember tudott játszani, bár szerintem a 4 emberes mód már annyira nem volt elterjedt, én még hubot sem láttam személy szerint. A játékok fekete fehér grafikája szerintem nem okozott problémát a megfelelő játékélmény eléréséhez.

cstlvniacstlvniag

A játékok mint régen, megfelelő hosszúak voltak, egy supermario worldöt végigjátszani kellett vagy másfél óra, illetve, ha béna volt az ember akár 3-4 órát is eljátszott vele. De ez igaz minden játékra. Itt még domináltak a 2d-s kaland és mászkálós játékok. Gondolok én a castelvaniara leginkább. De bármilyen sport program is, legyen az autószimulátor, vagy foci, megfelelő szórakoztatást tudott nyújtani és tud szerintem ma is. 6 éve még aktívan játszottam vele, persze, ha sikerült asszony kezéből kiszedni.

super-mario-landsuper_mario_land

A kiegészítők terén hatalmas választék volt, mindenféle extrém gumi/bőr/műanyag tokok + extra töltők, sőt még alulra becsatlakoztatható extra hangszóró is volt elérhető. Alap esetben a beépített mono hangszóró nyomta a zenét, de mindenki fülessel szerette játszani szépen csöndben. Nagyító lencse is volt elérhető a képernyő fölé. 20 évvel ezelőtt kb 15 ezer Ft-ért lehetett hozzájutni. Most nem tudom mennyibe kerül egy gameboy, de az a 15 ezer Ft most kb érhet 180 ezret, ha beraktuk a bankba kamatoztatni. Szerintem ma biztonsan nincs ennyi egy új gameboy.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)