https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post revenge of matáv

August 25th, 2009

Filed under: IT,Napi fájdalom — AndrewBoy @ 8:21 pm

Alap esetben a családban két helyen van internet. Nálam és nővéreméknél. Apuék tőlem kapják a netet. Mivel nem managelhető a switch és mac alapján nem akarok azonosítani (nem működött megbízhatóan) ezért arra jutottunk, hogy nálunk dhcpvel megy a net és nővéreméknél fix ip van a gépekre leosztva, de az ő routerük van gatewaynek és dnsnek megadva. A szerveren meg nem akarom az ő hálózatukat átlökdösni, mert minek terheljem a saját szerverem, ha pl a nálam lévő nasról akarnak tölteni valamit. Igen, a kurva 67es portot kéne valahogy a két hálózat közt szűrni, hogy a saját dhcp szerver csak a saját oldalamon lévő gépeknek adjon IP-t.

A dolog szépsége, hogy nővéreméknek még egy IPTV is fel van rakva a hálóra. Amúgy semmi extra, van neki IP címe és a szoksásos hálózati beállítások. Másfél éve mikor összeraktuk a két hálót akkor nővéremék routerén a dhcpt letiltottam. Az IPTV ettől függetlenül ment, a router 1-2 portja internet, 3-4 portja pedig IPTV, a hálózattól teljesen elkülönítve, switch nélkül csatlakozott. Nade. Valami szar volt a matávnál bent, de persze kijöttek itt kicserélni mindent. Mondanom sem kell, hogy a guta ütött meg, mert orbaszájba nem kaptak a gépek IP-t, vagy, ha kaptak, szart, vagy véletlen pont jót.

Szóval két DHCP nyomja a broadcastinget a neten, ez ugye nem egészséges. Szépen mint annó a nővéremék routerét átállítottam, de utána nem ment a TV. Most visszaraktuk a régi routert és úgy sem megy a TV, na ez az x akta bazdmeg, ha a régi STB is DHCPvel kapott IP-t és gatewayt meg DNSt az én gépemtől, tehát az én netemen akart kimenni, akkor hogy működött? Na ez tényleg x akta. Mert most is valszeg az én gépemről kapta az IPt csóri és úgy nem tudott arra kimenni amerre ő szeretett volna.

A DHCP-t szeretném odaát megtartani, csak kéne valami olcsó!! eszköz amivel a DHCP-t két UTP GATE között ki tudom szűrni, egy olcsó router erre nem képes, csak úgy, ha az egyik net subnet lesz. És ez fog történni, az ő internetjük marad ahogy marad és egy router lesz alárendelve a hagyományos internetüknek. A routeren nem fog a DHCP bejönni és a normális net lesz a hálózatban. De ez sem a legjobb megoldás pl bármilyen p2p cuccnál. Szóval még megy az agyalás. Az STB-t elméletileg nem lehet configolni, nem is akarom elbaszni. Akinek van ötlete, visícson. Tehát a lényeg, két ház között kell valami ami kiszűri a 67-s portot. Aztán azon az oldalon már azt csinál a DHCP amit csak akar.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)