https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post Gázüzemű telefonokat készít a Motorola

October 13th, 2001

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 10:25 pm

A Motorola fejlesztői olyan, metángázzal működő üzemanyagcellát mutattak be, ami egy hónapig képes ‘életben tartani’ egy folyamatosan használt mobiltelefont. Az üzemanyagcella valójában egy olyan miniatűr elektrokémiai erőmű, ami kényelmesen elfér akár egy nadrágzsebben is. A cellában a metán mindössze akkora helyet foglal el, mint egy golyóstoll betétje, a lezajló kémiai reakció során pedig oxigén, hő és elektromosság szabadul fel. Az elektromossággal közvetlenül is táplálhatjuk a telefont, vagy az akkumulátorát is tölthetjük.

A trükk az, hogy a különböző folyamatokhoz – például a metán irányítása vagy az elektromosság elvezetése – nem apró készülékeket terveztünk, hanem egyetlen készülékben oldottunk meg mindent – áll a Motorola sajtóközleményében. Ráadásul ennek sem lett nagy mérete, mindössze 5 centiméter széles, 10 centiméter hosszú és 1.27 centiméter vastagságú (2 x 4 x 0.5 inch). Természetesen a Motorola nem egyedül folytatja a kutatást. A szórakoztató-elektronikai cégek nagy részét komolyan foglalkoztatja az a kérdés, hogy mivel cseréljék le a termékek többségében megtalálható nikkel-kadmium akkumulátorokat. A metán ideális üzemanyag, mivel nagy mennyiségben található a Földön. Az előállítása környezetkímélő, hiszen a legnagyobb metánforrásokat a szeméttelepek szolgáltatják. Előnyére válik az is, hogy a gázt könnyű cseppfolyósítani, így sokkal könnyebbé válik a tárolása és a használata is.

Az óriásvállalatok közül a Sony és az NEC foglalkozik hasonló kutatásokkal, de olyan kis cégek is értek el sikereket, mint például a Mechanical Technology és a Manhattan Scientifics. Az elemzők egyetértenek abban, hogy 2-4 éven belül megkezdődhet az új áramforrások tömeggyártása. Egyesek szerint 2010-re már 200 millió ilyen elemet fognak használni a mobiltelefonokban, személyi asszisztensekben és laptopokban.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)