https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post az erdő mélyén

September 17th, 2009

Filed under: IT,Kirándulás — AndrewBoy @ 9:45 pm

Sok kiránduláson vettem már részt. Ha volt és térkép általában mindig sikerült benézni az irányt. Volt, hogy a hegy teljesen másik oldalán voltunk, de láttunk már 2km után susnyában végződő utat is. A térkép persze 1960as évekből való, szóval vakartuk is a fejünket és derültünk is magunkon. Persze az ilyen kirándulásban ez adja meg az igazi izgalmat, de, ha pl már megy le a nap és nem akarod elkúrni és a népet átvezetni a legközelebbi hegyen 350 méteres szintkülönbséggel, akkor érdemes valamiféle modern segédeszközt használni.

Ugye adott a PDA telefon, igen, ezzel büszkélkedem. Nem kell más csak egy Garmin XT keretprogram és már kész is vagyunk a teljes navigálásra az erdőben. Az alapprogramban ugyan kevésbé részletes térkép van a világról, de persze az erdők mélyéről nincs semmi. Itt lép be a képbe a turistautak.hu weboldal ami napi frissítésnek örvend és mindennap a legfrissebb térképet tudjuk letölteni. A térképen teljes magyarország megtalálható, utcaszinten. Az összes létező turistaút és persze az elmaradhatatlan szintemelkedést mutató gyűrűk. Ennek a segítségével az erdő mélyén, ahol azért valjuk be, mindig van valamennyire gps vétel, nehéz eltévedni. 200 méteres felbontásban nagyon jól nyomon lehet követni, hogy merre járunk és 1-2 méteres tévedése miatt az útelágazásokat sem lehet elkúrni.

Tegyük fel, hogy van már garmin xt a készülékünkön, telepítsük a letöltött garminra való mapsource installt. Ezután a mapsource programban jelöljük ki, hogy melyik térképről (tursitaút, szintvonal, felület, vagy ezek kombinációja) mekkora területet akarunk feltölteni. PDA-t usb keresztül ráhergeljük a gépre, sima adatcsereként, tehát külső meghajtóként lássa a gép. Ezután exportálás és utána már működni is fog a történet. Mivel full ingyenes a cucc, ezért aktiválásra nincs szükségünk. Ez a térkép ugyanúgy kombinálható a mapsourceon keresztül bármivel amivel csak szeretnénk, lényeg viszont, hogy teljesen ingyenes és napi frissítéssel bír.

mapsource

Tracking alapján mi is küldhetünk be javításokat, módosításokat, vagy új utakat. Egyszóval nagyszerű az egész. És természetesen a multitaskingnak (iPhone :P) köszönhetően filmet nézhetünk menet közben, vagy zenét is hallgathatunk.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)