https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post 9. kerület

September 22nd, 2009

Filed under: Mozi — AndrewBoy @ 12:21 pm

District 9. Egy scifi műalkotás. Talán azért műalkotás, mert már úgy hiányzott egy ilyen scifi mint egy falat kenyér, vagy tényleg ennyire jó volt a film. Nézőpont kérdése, de szerintem nagyon ütősre sikerült. Nem az agyatlan hentelésről és a világ túléléséről szól a film. Nincsenek benne olyan hétköznapi hősök akik egyik pillanatról a másikra hadseregeket megszégyenítő stratégiával rukkolnak elő. Nincs lehetetlen megoldás. Valahogy úgy pont jó volt. Aki nem szereti a kézikamerás feelinget és a riport szerű felvételeket annak a film nem fog bejönni. A rendező a helyi világba akart minket rakni, mintha részesei lennénk a mindennapi eseményeknek.

A történet alapja, hogy 20 évvel ezelőtt egy idegen űrhajó délafrikában kényszer légköri lebegésre szorult. Több hónap után az emberiség felnyitotta a hajót és evakuálták az idegeneket. Az idegeneket egy külön lezárt kerületben helyezték el, ott létrehozták saját életközösségüket. Másfél millió idegen egy kerületben házakban, utcákkal. Élik saját életüket és próbálnak az emberekkel kereskedni, élelmet szerezni, túlélni. A közvélemény viszont nem bírja az idegeneket, mert veszélyesnek és antiszociálisnak tartja őket. Így a várostól kb 200kmre egy új telepet hoznak nekik létre sátrakkal ahová át akarják öket költöztetni. Mivel az idegeneknek jogaik vannak, ezért a kitelepítés előtt 1 nappal értesítik őket és aláiratják velük a beleegyezést/tudomásulvételt. Az események itt kezdődnek, főszereplőnk, egy szerencsétlen hivatalnok, kikerül a terepre, hogy az idegeneket egyesével értesítse.

A film folyamán az idegenek életvitelével és civilizációjuk hanyatlásával ismerkedünk meg. A kereskedési alapokat, az élelem beszerzést, a védekezést és a kollektív tudat sok helyen zavaros a filmben, nem igazán áll össze a kép. Aki ilyen technológiával rendelkezik, relatív erősebb mint az ember és legalább olyan okos, ha nem okosabb és kiváló fegyverzettel is rendelkezik, miért nem talált normális tárgyalási alapot a letelepedésre és a hajójuk megjavítására. Miért nem kezdődtek el a kölcsönös párbeszédek és 20 év után miért tudunk az idegenkről még olyan keveset, mikor azok itt a szomszédos 9. kerületben élnek. Az űrhajó pedig üresen fent lebeg, lyukat már vágtak rá, miért nem derítették fel? Szóval a 20 év sántít. Mert, ha azt mondom, hogy fél éve áll ott az űrhajó, akkor elfogadom, még nem tudnak kommunikálni egymással, menekült táborban élnek az idegenek, de 20 év alatt szerintem a szociális kapcsolatok felépülhettek volna és egy normális kommunikáció is a két faj közt.

Ettől a furcsaságtól eltekintve a film jó, néhol nagyon pörgős, néhol csak olyan national geographic feeling, hogy milyen lehet a Bronx közepén egy szál atlétában baseball ütővel túlélni a bandákat. Ha bár akció, a film közepétől kezdődnek igazán az akciós események, sokáig leül a film, utána rendes felpörgés van és a CGI minden lehetőségét elénk dobva látjuk darabolódni az embereket és az idegeneket. A CGI tényleg lenyűgöző, van olyan amire biztos mondanánk, hogy nem CGI és bazd tényleg az, nagyon szép és nagyon igényesre sikerült, elismerésem az alkotóknak. A film vége szerintem egy második részt tartogat magában, aztán lehet csak egy low budget folytatást fogunk kapni. A doomhoz képest giga élmény a film. A film lehetett volna 8. kerület, így egy igazi “8. kerületi mese” kerekedne.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)