https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post behálózva

June 19th, 2008

Filed under: IT,Oldies — AndrewBoy @ 12:13 pm

Réges régen a hőskorban mikor még otthon csak egy gép volt (még a geekeknél is), hálózatra még nem is gondoltunk. Hálózat akkor még a soros/párhuzamost porton történő összecsatolás volt és így tudtunk párban játszani. Az első ilyen multi game a Retaliator volt. Azt hiszem párhuzamos kábellel kellett összecsatizni a gépeket. Persze a párhuzamos kábel sem volt egyszerű, hiszen az nem a széles soros volt, és nem is hosszabbító, tehát mindkét oldalon mama csati kellett a kábelhez. Öröm volt, hogy ilyen kábelt kapni nagyon nem lehetett, mert nyomtató kábelnek a vége persze más volt, mert az LPT Port szabvány persze más csatit írt elő, mint mondjuk egy párhuzamos mama, vagy akár papa, hogy egyszerű legyen a halandó dolga.

Ekkoriban még 1 max 2 db winyó volt a gépekben és ez azt jelentette, hogy a 16 bites isa winyóvezérlőnek ki is fújt, mert csak 2 db winyót kezelt el. Aki gizdán vesa local bussal tolta, annak már lehetett 4 winyót is tolni a kártyára. Ezen a kártyán kapott még helyet a két soros és nyomtató port. Ekkoriban még 95-6t írtunk. A nagy VLB PCI harcból megmaradt a PCI, pedig láttunk 486/P1 lapot PCI-VLB combóval. Az élet ment tovább és megjelentek az alaplapra integrált cuccok egy évvel később és a PCI lett az uralkodó szabvány. Ekkoriban még 2-3 PCI és 3-4 ISA(16bites) volt az alaplapokon. Ekkoriban már jó PCI-s olcsó hálókártyákat lehetett kapni.

Nade milyen hálókártyát vegyen az ember? ISA esetén esély nem lett volna 100 mbit UPT-re, dehát akkoriban egy switch, izé, hub nagyon sokba került, így maradt a BNC-s isa/pci kártya, és ha mák volt, akkor volt rajta 10mbit UTP kapu, a “jövő” technikája. A BNC nagyon izgalmas téma volt, 50 Ohmos koax kábelből, végekből, T dugóból és lezáróból állt. Nem hurkot kellett létesíteni, mint a tokennél, az első géptől az utolsóig tartott. Az összes gépben volt T dugó, így a gépeket össze kellett kötni egymással egyesével. Az első és az utolsó gépnél kellett egy lezáró ami lezárta a T dugók szabad végeit. Ekkor felállt a hálózat. Namost itt még az is számított, ha egy gép nem ugyanarra a fázisra volt rádugva, így földhurok képződött és a hálózat megdöglött.

Továbbá problémás volt, hogy melyik kártya nem jó, vagy jó, mivel sok esetben a kábelek fix méretei miatt csak gép átcipeléssel lehetett közelebb vagy távolabb rakni a hálózatban, ugye ez nem csillagpontos hálózat, hanem szép soros. Ha teljes meggyőződéssel álltunk a dolgok előtt, hogy a kártyáink jók, akkor jöttek a lehetőségek, hogy a lezárókat levettük, átraktuk, kicseréltük, a T dugókat lecseréltük. Ekkoriban kb. 2-3 óra szenvedés után jutottunk oda, hogy működik a hálózat. Persze volt mikor kellett a lezáró, volt mikor csak lezáró nélkül ment, ezek örök X akták. A hálózat állt, a windows 95-98 bekonfigurálva, TCP/IP, IPX, és játszottunk. Aztán file megosztás, 10mbit teljes keresztmetszet, tehát, ha 8 gép másol innen-onnan, akkor az 100-200 kbyte / sec full speed volt.

Ekkor még drága volt a CD, tehát a kiírás és odaadom a másiknak sztory nem nagyon játszott, illetve ekkor még nem igazán volt a CD író annyira elterjedt, árban 50-80 ezer forint közt jártak az olcsók, és scsi kártya is kellett hozzájuk, meg legalább 32mb ram. Igaz az scsi rendszer miatt a cd írás közben lehetett bármi mást csinálni, pl én rendszeresen játszottam mellette és nem volt sosem gondom. A lanpartyk felén tehát csak a másolás ment és játszani keveset játszottunk. Ha valaki haza akart menni, akkor megkértük aludjon ott, mert a gépét nem húzhatja le a hálózatról, mert megdöglik megint az egész.

Ekkoriban lett meg szerver gépem és hálózatba kötöttem őket, majd sógort is bekötöttem a szomszédból, egymás közt bőven jó volt és stabil. Telt múlt az idő, aztán szereztem egy 8 portos edimax switchet, ez volt kb 8 éve. Ekkor átáltunk UTP-re. Ma már a hálózattal nincs gond, UTP-t bedugom és megy. Már csak az OS-t kell finomhangolni, hogy tuti legyen a rendszer. USB winyócserék menetközben, gyors net elérés, ma már alig van “húzás” egymás gépéről. Játékra, hogy ne akadozzon abbahagytuk a másolást, ha valakinek akadozott, akkor ment a ne húzzál már rólam köcsög! vagy még kedvenc klasszikusunk:

- Húz rólam valaki? Lassú a háló megint – síri csend, kummantás.

- Akkor újra indítok basszátok meg!

- Nemá, még nemááá – kórusban a társaság.

Szóval a hálózat fogalma azóta átalakulóban van és egyre általánosabb dolgok készülnek hálózatra, printserver, nyomtató, router. Elterjedt teljesen, hogy egy háztartásban van akár több gép is. Ezzel az internetet is meg kell osztani. Annó erre egy külön gép kellett és ma már elég egy router is. Persze a külön gép, amit én is használok kiszolgál még csomó mást is, tehát nem feltétlen jó az összehasonlítás. Manapság az otthoni hálózat elterjedt. És most már itt a wifi is. De nekem most van itt egy rackszekrényem, patchtábláim, 3u-s szerver ház, 2u-s UPS, és úgyis kell switchet vegyek, akkor maradunk a szépen struktúrált hálózatnál, hiszen a wifi még mindig gyenge kezdő egy 100/1000 mbithez képest. Persze a gigabit is parasztvakítás, de azért a 15-20 mega / sec már nem rossz hálózati másolásra.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)