https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post let’s junk and sell ‘em!

December 19th, 2009

Filed under: Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 12:37 pm

Valahogy így indulhatott régebben a klasszikus bolhapiaci vagy garázs boltok tulajainak első gondolata, mikor arra gondolt, hogy ideje kidobni a sok szemetet. Piacra már nincs idő járni, hogy eladjuk a dolgokat, bizományiba berakni pedig nem kifizetődő, illetve ott sincs akkora látogatottság mint az e-bayen. Vatera is létezik persze, de a vatera az ebayhez képest pattanás a bálna hátán. Persze az éremnek két oldala van, lehet ott venni is cuccokat és eladni is. Nézzük az egyszerű esetet, ha csak venni szeretnénk. Legfontosabb dolog talán a fizetés. Ugye átutalni külföldre nagyon drága, kártyával nem merünk fizetni interneten keresztül, westernunionba nem szeretünk télvíz idején sétálgatni, kell egy gyors lehetőség. Már régóta van rá lehetőség újra magyarországról fizetni (és már pénzt kapni) paypallel. Ez egy virtuális bankszámla ahonnan fizethetünk és fogadhatunk fizetéseket is.

www.paypal.com oldalon regisztráljunk be, kell egy egyszerű bankszámlához tartozó hitel vagy debit kártya aminek az adatait csak egyszer adjuk meg, így, ha vásárolni szeretnénk, akkor a kártyánkról a pénz a virtuális számlára kerül, majd onnan megy az eladóhoz. Ez a lépés nekünk ingyen van. Teljesen biztonságos a rendszer, több millió ember használja, az elmúlt 6 évben nem volt még semmiféle visszaélés a rendszerrel kapcsolatban. Miért kell nekünk a paypal? Az ebayen lévő eladók nagyon nagy része csak ezt a féle fizetési módot fogadja el. Eltekintve pár német és osztrák, illetve francia konzervatívtól akik még mindig a csekket és az átutalást részesítik előnyben. De ne aggódjunk, szinte tényleg mindent tudunk paypallel fizetni. A számla létrehozása ingyenes és nincs semmiféle díj a jövőben amennyiben csak kifizetésre használjuk a számlánkat.

Ha beregisztrálunk a www.ebay.com -n akkor rögtön a paypal számlánkkal össze is tudjuk vonatni, hogy egyszerűbb legyen a kifizetések és a pénz érkezések követése, illetve rögtön az áruhoz legyen kötve a számla és a pénzmozgás is, könnyebb és egyszerűbb nyomonkövetés. Az ebay nagy és szép, szoktam mondani amit ott nem lehet megvenni, nem létezik, nem gyártották. Koncentráljunk arra, hogy magyarok vagyunk, így a bal oldali menüben ha keresünk, mindig legyen bekapcsolva a world wide opció a postázáshoz. Hogy biztosan jó árakat lássunk, kapcsuljuk be a szűrőt az árak felett, hogy lowest + p & p first, vagyis legolcsóbb + posta és csomagolási költség, meg fogja kérdezni, hogy melyik országból vagyunk, válasszuk ki Hungaryt, ekkor már látni fogjuk mindenhol a garantált postaköltséget. Ahol nincs postaköltség, ott nem kell fizetni! Benne van a termék árában.

Licit vagy azonnal megvenni? Két féle lehetőség van, licitálunk vagy megvesszük a terméket buy it now opcióval. Ha az eladó a buy it now opciót is kirakta, vagy csak az van kint, akkor licitálás nélkül az adott áron, mint egy boltban, megvásárolhatjuk az árut. Licitnél más a helyzet, kell licitálni, megyünk fel a licitlépcsővel és a végén, ha miénk a legmagasabb licit, mi kapjuk meg az árut. A licitálás pszichológiai hadviseléséről nem kívánok nyilatkozni, óvatosan csináljuk. Tudjuk, hogy hol a határ és tényleg mennyiért vennénk meg max a terméket. Ne kezdjük magunknak megmagyarázni, hogy bizony az tényleg megért annyit nekem.

Fieztés, miután megnyertünk/vettünk egy terméket, ki kell fizetni. Kifizetjük. Utána az eladó ahogy vállalta a hírdetésében feladja az árut. Postától függően kapunk hozzá tracking numbert, vagy csak sima küldemény számot. Az áru megjön, örülünk. És szépen hagyunk egy feedbacket. Pár szóban leírjuk, hogy milyen volt a termék és az eladó hozzáállása. Értékeljük a sebességet, a postázást, a terméket, etc. Ez a visszacsatolás nagyon fontos, mint a vevő mint az eladó a visszacsatolások alapján van besorolva, egy 99%-ban pozitív visszacsatolásokat kapó eladótól szívesebben veszek valamit 2 usd-vel drágábban, mint egy 60%-ban pozitívtól. A vevő is ugyanúgy megkapja a visszacsatolást, ha gyorsan kifizette a terméket, akkor plusszos lesz.

Mi van, ha az eladó nem adja fel a terméket? Nem érkezik meg? Rossz termék jön? Ezek is benne vannak a pakliban, de 200ból egy alkalommal van valami galiba. Ekkor lehetőségünk van elállni, vagy követelni a terméket, az ebay szabályzata rendelkezik mindenről, ha nem jött, meg már megjött. Az fontos, hogy a postai feladást, ha érdemben tudja bizonyítani az eladó, onnantól nekünk kell a postán sorban állni, ha ajánlottan van feladva persze, ha csak sima küldemény, akkor nem tudja bizonyítani, vagyis újra kell küldenie a terméket. Ez majd az eladásnál is fontos lesz. Lényeg a lényeg, nem kell parázni, nem szokott gubanc lenni.

Vám és áfa. Ezekről sok vita kering a forumokon, hogy honnantól kell áfát / vámot fizetni. Mindenesetre próbáljuk az eladót rávenni arra, hogy számla ne legyen a termékben és gift/sample legyen a megjelelölés és a valós érték minél alacsonyabb legyen. Persze, ha értékbiztosítást is szeretnénk a valós értékhez, hát akkor bukta van és lehet az Orczy térre besétálni áfát és vámot fizetni. A tapasztalat azt mutatja, hogy 50 USD fölött ma már szeretnek kötekedni a vámosok és várják a számlát boldogan. Persze ilyenkor lehet számlát hamisítani, meg ami jól esik az embernek. Csak vigyázzunk, mert ők látják a csomagot, látják mi van ráírva, ha a csomagra a valós 150 USD van ráírva, mi küldünk egy számlát 55 USDről, biztos nem fognak nekünk örülni.

Eladás. Az eladás már a költséges része a dolognak, innen szed pénzt az ebay és a paypal is. Tessék a szabályokat elolvasni és mindenki látni fogja mennyi az annyi. Egy termék eladásánál 1-2 USD+ 5-10% és kifizetésnél akár 1-3% is lehet a sarc amit levonnak, ezt mindig bele kell kalkulálni az eladásnál/meghírdetésnél. A postázási költséget a posta.hu alapján ki tudjuk deríteni, ott azért próbáljunk meg másfélszer annyival kalkulálni, biztos ami biztos, hogy tényleg mindent fedezzen, mivel nincs otthon patika mérlegünk. 240 grammot mértem itthon, postán 258 gramm volt, kapásból 850 Ft helyett 1500 Ft a csomag és persze 500 grammig kerül ennyibe, persze, hogy a guta üti meg az embert. Ne aggódjunk, a hírdetésünkben meg tudunk adni minden negyed kontinensre vonatkozó postaköltséget! Minél több helyre postázunk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valaki megveszi!

Eladásnál lehetőség van ajánlatok fogadására is. Ha van egy buy it now árunk amiért szeretnék eladni attól még várhatunk ajánlatokat. Ezek zárt licitek, tehát ilyenkor csak mi látjuk, hogy ki mennyit ajánlott. A potenciális vevő tesz egy érvényes ajánlatot amit visszaigazolhatunk az általa megadott időn belül. A vevő adhat más feltételt, pl gyorspostával kéri, etc. Tehát lehetőség van “tárgyalni” az ügyről. Ne zárkózzunk el sosem a vevők kérdéseitől, próbáljunk alkalmazkodni és akkor egy win-win üzlet lesz a vége. És az ebay már nem csak a számítástechnikai eszközökről szól, százalékban keveset is tesznek már ki, ruha, autó, ékszer, és bármi ami létezik a világon, a kínai gagyin keresztül a több tíz ezer dolláros ruhákon és ékszereken át mindent lehet adni-venni.

Mielőtt akarsz venni valamit, érdemes megnézni, nem -e olcsóbb az e-bayen. Ha pedig meguntad, rakd fel, lehet pont valaki szeretne venni egy olyat.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)