https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post book of eli

February 28th, 2010

Filed under: Mozi,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 1:58 am

elibookMa megtekintettük a filmet. Jó csoportos esti nyolcas szórakozás. Vegyes érzelmekkel távoztunk a filmtől. Ez nem egy straight akciófilm. A poszt apokaliptikus jövőben játszódik a film. Volt egy (talán?) 3. világháború amit valószínűleg nukleáris fegyverekkel vívtak meg, az ózon réteget kinyirták és mindenki meghalt aki nem tudott az égető nap elől elbújni. A film kb 30 évvel játszódik a háború után. A szereplők nagyrésze nem tudja mi volt a háború előtt. Nem ismerték azt a világot. Találkozunk a vándorral akinek küldetése van. És innentől erősen spoileres az írás. A könyv a biblia, ezzel kel és ezzel fekszik. Nyugatnak tart (USA-ban játszódik a film) és számtalan rablóval, utonállóval találkozik küldetése során. Minden esetben, ha ő nincs közvetlen veszélyben akkor nem avatkozik be a küldetése fontossága miatt, csak arra fókuszál.

Persze egy helyen már be kellett avatkoznia, itt találkozunk a “főellenséggel” és a “segítőjével”, persze akit mindig le akar rázni, a felesleges teher, a fiatal kislány aki el akar szakadni az eddigi életétől. A küldetés lényege, hogy a bibliát magával vigye nyugatra, ott ahol összegyűjtenek mindent, a háború után az összes bibliát megsemmisítették, mert állítólag az volt a háború kiváltó oka. Hősünk a bibliájától kénytelen megválni a fiatal lány életéért cserébe. A főellenségünknek azért van szüksége a bibliára, hogy abból tanítson és stabilizálja a hatalmát a saját kis “városában”. A gyűjtő helyen a bibliát lediktálja. Ekkor a főellenség rájön, hogy a biblia egy braille írással írt biblia. Hősünk szeme a biblia lediktálása után elszürkűl. A filmben a főgonoszunk egy vak nőt zsarol al ányával (Denzel segítője), a nő persze nem olvas a bibliából neki. Tehát gondolom én, hogy Eli alapból vak volt, de csak neki maradt bibliája, így valami csoda folytán visszanyerte látását, hogy tudja küldetését teljesíteni. Kérdés, hogy mennyire inkább a hitről, a kitűzött célról szólt -e ez a film, vagy arról, hogy a hit segíthet -e jónak? Hiszen csak a vak nő tudta elolvasni a bibliát ott a városban, tehát ő lehet a vezető? Érdekes volt a film, hitről és elhivatottságról, viszont a csoda rész nekem valahogy nem fért bele…

A film kivitelezése közepes, nincs semmi extra, sivatag, fegyverek, néha kicsit mad-max utóérzés. Poén nincs, kőkemény hentelős akcióból viszont akad néhány, a film nagyon lassan indul el, utána viszont felpörög. Sok a szöveg nélküli rész, ezeket szerintem lehetett volna rövidebbre írni és az akciókat részletesebben kidolgozni. Egynek elment, az tény, hogy nem egy átlagos film, ha lesz TV-ben lehet megnézem, de várni annyira nem fogom.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)