https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post rackszekrény

October 1st, 2008

Filed under: IT — AndrewBoy @ 7:42 pm

Felmerült bennem a gondolat, hogy most már tényleg ideje összerakni a rackszekrényemet, jó-jó, majd még november elején fogunk költözni, de ugye a zabszem a seggemben, patentra akarom az ólamat megcsinálni, körbe asztallapokkal a falnál, rackszekrény a sarokban, hogy úgy tuti legyen a történet. Namost első körben lesz 20-24 végpont ami számítógép végpont lesz. Ugye van wifi, de ha már ingyé volt az S-STP CAT 7 kábel, akkor legyen már szépen behúzva és fröcsköljön a gigabit rendesen. Összesen lesz 30-5 végpont, ebben minden benne van, bejövő telefon, átmenő telefon, szobai telefonok és minden szirszar kábelvég az befut a rackszekrénybe, majd onnan a patchpanelbe. Tehát vettem 2 db 24 portos CAT 6 patchpanelt, amit majd jó lesz betűzni, de ez még semmi.

Tegyük fel betűzöm a kábeleket, leválogatom őket jelölés szerint, a villanyász legalább megcimkézte őket, hogy melyik honnan jön. Utána a faltól cca másfél méterre elhúzom őket, majd nyisszantom a végüket elegánsan. Aztán megfogom Tenyeres Jóska bácsi szabadsághacos kisbicskáját (Villám Géza poén) és elkezdem felvágni a kábeleket végét 6 centire. Ezekután, mivel a CAT 7 érpáronként is árnyékolt, az árnyékolást lecibálom, majd visszahajtom és bebújtatom a kábelt a kábelfogónál, árnyékolással kifelé, hogy az árnyákolás földelve legyen. Ha ez kész, akkor a 8 eret B szerint betűzöm, majd a maradékot asszony kedvenc körömvágó ollójával lenyisszantom és becsavarozom a tartót fixre, hogy szorítsa be a kábelt. Ezt eljátszom 35 ször.

Ok, kész, kábelek betűzve, igényesen a patch panel hátán libasorban elvezetve, na most a maradék kábelt normálisan ejtsük le hátul, de a rackszekrény még mozdítható legyen azért, hiába van oldala, jó az ha mozdítható. A patch paneleket valahova középre rakom be, egy U kimarad, oda jön a kábel rendező.

Fogok egy régi CAT 5 patchpanelt, 16os darabot, és az összes bemenetet a középső két érnél hátulról sorosan összekötök, ezt berakom az elkészült mű fölé, legfölülre, ez lesz a telefon “elosztó”. Ha ez kész, akkor a switchet berakom alulra. Veszek kék és fekete CAT76/7 kábelt, krimpelőt, végeket, (törésgátlót rackszekrénybe nem rakunk) és egyesével a kékeket a switchbe méretezem le és krimpelem le, majd a feketét a telefonhoz.

Kb ott vagyok, hogy a switch már kiszolgálja az aljaztokat és a telefon elosztó is kiszolgálj az ajzatokat. Ekkor jön a mega élmény, a faterékhoz átmenő és visszirányusított telefonvonalat a mellékelés miatt okosan átkötöm, mert ezt előbb elfelejtettem. Miután összeszenvedtem újra az egészet, akkor jön az, hogy az adsl szűrőt hova rakjam értelmesen, rakjuk a fix tálcára majdnem legfölülre, és oda mehet az ADSL bridge is.

Szenvedés-szenvedés, kész vagyunk. Tegyük fel, hogy már megy az adsl is. Na a UPS-t és a szervert hova rakjam? UPS a legmelegedőbb, az kéne felülre, baszki nincs már ott 2 U hely, pakolás mindent eggyel lentebb. Persze a kábelek annyira fixek, hogy egyszerre kéne az egészet lecsavarozni, mert én újra nem dugom be. A patchpanelek beesnek hátra félig, a kábelrendező középen áll megfeszülve. Fél óra játék után berakom a UPS-t felülre, majd rájövök, hogy az elosztóját még nem raktam fel, rackszekrény kitol, másik oldala le, majd hosszabbító berak, switch, adsl bridge, szerver kábel bedug. A UPS kivezetését is bedugom, kinti 230 lengőkábelt beemelem és bedugom az egészet. Szervert alulra betolom. Felül bent van a kihúzható fiók, klaviatúrát berakom, monitort kirakom az asztalra, szervert uplinkelem, müxik.

Már majdnem kész, wifit lerakom a nagyszobába a TV mögé, tv nézős gépet bekötöm. Majd a frissen vásárolt NAS-sal kéne valamit csinálni, mert nem rack méretű. Ekkor rájövök, hogy a fix tálcán legalul elférne. Bazd meg a fűnyíród medve!!! Marad az asztalon :) Kell ez nekem?! Magamat ismerve igen. Már várom, hogy a kis szobácskámat megcsináljam. Kikötéseim vannak, segíthet bárki, de nem szól bele. November elejéig ötletek jöhetnek, utána kussolva játszik mindenki tovább. Büki esetleg jöhet tartani a paneleket mikor egy szinttel lentebb mennek :)

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)