https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post ezüst vs réz

September 9th, 2001

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 11:26 am

Régebben többször szó volt arról, hogy mennyivel jobb hővezető az ezüst a vörösréznél. Itt most röviden és tömören, egy rövid teszt segítségével megpróbálom feltárni, mennyivel jobb, ill. rosszabb az ezüst.

Először is nézzük a puszta fizikai adatokat:

  • Ezüst (429 W/mK)
  • Vörösréz (401 W/mK)

A Watt/Kevin kifejezés az anyagra irányuló hő elvezetését, disszipálását mutatja meg. Értelem szerűen, minél magasabb az adat, annál jobb az adott anyag hővezetőképessége. Itt az ezüst kerül ki győztesen; ez 5%-kal jobb hővezetési tulajdonságot jelent. De vajon megéri-e ezüstöt használni vörösréz helyett, mikor a vörösréz kilója 1100 Ft, az ezüsté pedig majd 80-szor annyiba kerül?

Nézzük a tesztet. Adott két hideglap, az egyik vörösréz, a másik ezüst. Méretük 55*55*4mm, darabonként. Adott egy vízhűtés, most azt ne nézzük hogy ez önmagában hogyan teljesít, véleményem szerin azért elég gyengécske, de a különbség szemléltetéséhez megfelelő. Mindkét hideglapot egy vörösrézblokkhoz rögzítettem, majd kis járatás után elkezdtem feljegyezni az adatokat:

Teszteredmények
CPU/Alaplap Blokk Fullteher Idle helyzet CPUCool mérése
Cu Athlon 1@1550 Abit Kt7a 32,2 C 26,2 C 39,8 C
Ag Athlon 1@1550 Abit Kt7a 32,2 C 26,2 C 36,1 C

Amint látjuk, azért van erős különbség magasabb hőfoknál, mert nagyobb hőmennyiségnél az ezüst jobban vezeti el a hőt. Talán emiatt is fog elkészülni az új 6.00b blokkom, mely már ezüst falakkal és talppal fog rendelkezni. Nem épp egy olcsó megoldás, az biztos, de ez a -3 C fok engem meggyőzött. Azért ne féljetek, én se fogom beolvasztani az egész csaladi ezüst étkészletet :o).

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)