https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post Egy 3+1 csillagos Lehel hűtőgép története

March 24th, 2002

Filed under: IT — AndrewBoy @ 10:20 am

Szép vasárnap délután van, ülök a gép előtt és unatkozom, újítottam picit a hűtésemen, 2 db 9,2Cm-s ventillátort használok már a hő-leadóhoz. Ezt tegnap délután készítettem el, dekopír és fúró segítségével. Elkezdtem turkálni a fiókban, hátha találok valami érdekeset, kezembe akadt egy rózsaszín pukkancsos kis 5×5-ös zacsi. Miután a szigszalagot eltüntettem, már láttam mi van benne, a régi 566-os Celeron 2-es CPU-m. Ezzel csináltunk anno rekordot. Most egy régi-régi álom megtestesülését fogom bemutatni, melyet Atilllla barátommal csináltunk. Először még egy 1966-os Lehel hűtővel foglalkoztunk. De az után jött a lényeg.

“Az Intelnek es mindenkinek hála, sikerült az évszázad prociját kifognom, ő egy 566-os celeron 2 melynek 1,7vcore kell. Már az is feltűnt, hogy léggel képes bootolni 1 ghz felett, sőt, akár stabilan is képes volt futni. Atillllával ekkor raktuk össze új hűtőnket, ez egy 3+1 csillagos Lehel hűtőszekrény volt. Rutinosan szétkaptuk, aztán jöhetett az összeszerelés. A folyadék hidegen tartásához a hűtőegységet használtuk fel. A rendszert nem bontottuk meg, nem értünk mi az ilyesmihez még. Néhány kép az összeszerelés pillanatáról:

A hűtőgépben 500liter / órás szivattyú dolgozik. Összesen 5 méternyi 8mm-s csövet használtunk fel. 2 méter szigetelő polifómot. A hűtőegységben egy marmonkanna van, ebben van a szivattyú és a víz + fagyálló. Roofmate-tel leszigeteltük az egészet, ez olyan mint a hungarocell, csak jobban faragható és nem hagy annyi szemetet maga után. A fenti képen jobb oldalt a blokk szigetelését láthatjátok. Szépen ki kellett bélelni, nehogy párásodjon is valami a közelben. A blokk alumíniumból készült, saját készítés, 6os furatok vannak benne. A csonkok rögzítésére és az oldalsó tömítéshez epoxigyantát használtunk.

Sikerült egy ASUS slot 1 -> fcpga átalakítót is szerezni, ez bruttó 4000 Ft volt. Ezen a feszültséget egészen 2,2 voltig tudjuk állítani, és BIOSból ezen felül még 2,4 voltig tudtunk menni. A CPU 2,2 volton üzemel, 143as FSB-vel, 8,5-s szorzóval. A memória PQI, 7,5 ns-s ram. A gépben egy Voodoo 3 2000 felelős a megjelenítésért, de ezt tuningolva sikerült egy Voodoo 3 3000 szintjére hozni, új BIOS-szal. Végülis csak TV kimenet nincs rajta, amúgy teljesen egy 3000-s nek felel meg. Kapott egy nagyobb bordát a GPU.

Teljes kapacitás mellett a hűtőfolyadék -30,1 fokra volt képes lehűlni, aktív használat mellett -23 fokon stabilizálódik. Érdekesség, hogy amint bekapcsoltuk a hűtőt alig telt el egy fél perc és máris teljesen csendes lett, ugyanakkor 3 perc alatt lefagyasztotta a blokkra helyezett bordát. A rendszer 15 perc alatt éri el a -20 fokos hőmérsékletet, ez már elég arra, hogy 133-as FSB-vel használjuk a CPU-t.

Rizíkós rész volt a slot1-s kártya rögzítése, a gépet nem érdemes mozgatni, mert a szigetelés miatt, éppen csak helyén marad a kártya. A szigetelés annyira jól sikerült, hogy sehol sem érezhető a csöveknél és a gépnél sem a hideg hatása.”

Forrás: AndrewBoy & Atilllla [2001.09.07]

Ha érdekelnel titeket régi de jó megoldások, akár vízhűtés, vagy léghűtés terén, kérlek írjátok meg és felteszem őket.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)