https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post retro: cool, pc-x

August 27th, 2011

Filed under: IT,News,Oldies — AndrewBoy @ 11:09 am

Valaki emlékszik még rájuk? Csak egy évadnyi újság jelent meg, fekete fehér belsővel és színes külső borítóval. Sajnos a nyomtatott sajtó akkori etalonjai mellé már nem fértek be, (576, PC Guru, PC-X), pedig színes kis üde folt volt a nagy “öregek” mellett. 1994-t írunk, akkor kezdett el tombolni a doom2 őrület. Szeptemberben jelent meg az első szám, képregény résszel, fekete-fehérben, kevés oldalon, kis méretben. Árban persze olcsóbb volt, 98 Ft, a PC-X is akkor indult, 177 Ft-s áron, viszont nagyobb volt, félig színes és fényes papírra volt nyomva, nem újságpapírra. Ez az időszak volt a nyomtatott számtech világ fellegvára.

A pc penetráció már hatalmas volt a korábbi évekhez képest, 386os gépeket már tényleg nagyon olcsón lehetett 94-ben venni, az átlagos gép talán a dx vagy dx2 486 volt. Ekkor még nem volt 3D őrület, minden játék futott, maximum a memóriát kellett alakítgatni EMS és XMS, régi szép idők. Nézegetve az újságokat, igényes leírások, jó meglátások, szinte úgy néz ki minden leírás, mintha nem eredeti játékhoz készültek volna, ami egy gyári dobozos swnél le van írva, azok ide is bekerültek, nyílván a helyet is kellett tölteni, de a keymap kiosztás minden userguideban ott volt, no de az akkori embereknek akiknek ez írodott, ilyen nem volt, mert eredeti cuccot alig vett valaki. Teljesen természetes volt, hogy tört programokkal rohangált a nép egymáshoz. Akkoriban még annyi jó játék jött ki, akár havonta 1-2 játék is, sőt időnk is volt, hogy megérte az újságokat elolvasni, a tippek, trükkök miatt és ha még nem volt alkalmunk kipróbálni és megtetszett a cucc akkor a havertól már kérhettük is el.

Tényleg jó volt forgatni ezeket az újságokat, a cool bugyuta volt ugyan, de olcsó és kicsit más volt mint a többi, akkoriban PC-X, cool és PC-World ment, az IDG-s cuccokra éveken keresztül ingyen előfizetésem volt, mert az ifabón vagy compfairon mindig nyertem. Már én éreztem magam kellemetlenül egy idő után. De nem baj, járt az újság és én örültem. Guruból és 576ból is szép gyűjteményem volt, de költözésnél szerintem ki lett dobva sajnos:( A halál 96 után jött el, jött az internet és onnantól kezdve egy offline újság nem tudott versenyezni, a híreket minden nap elolvastuk, nem havonta egyszer, ami hírnek számított a hó elején, a hó végén már senkit nem érdekelt… Az 576 DVD-t viszont kötelező egy ezresért megvenni. Bár kézben az újság sokkal jobb, mint egy PDF filet lapozgatni, de nagyon jó érzések fogják el az embert, ezt kéne tenni a pc-xszel és a gurukkal is.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)