https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post tűzgyűrű – kaiju vs jäger

November 10th, 2013

Filed under: Mozi — AndrewBoy @ 10:20 pm

Csak a bemutatóját láttam egyszer, akkor úgy voltam vele, hogy hát majd egyszer otthon kényelmesen megnézzük, mert ugye a történet annyira nem nyakatekert, hogy azonnal meg akarjam nézni, hogy húúú. Sokáig fel sem tűnt, hogy már megy a mozikban, sőt már mindenhonnan elérhető, lassan papírtasakos kedvezményes újságmellékletként is. Nézelődtem és a cím adott volt, de nem ugrott be, gondoltam, hogy valami földrajzzal kapcsolatos tudományos tektonikai mozgásokat magyarázó érdekességgel állunk szemben. Aztán látom az angol címet, pacific rim, ami ugyanúgy a tűzgyűrűt jelenti, mint földrajzi kifejezés.

Adjunk egy esélyt neki, nézzük meg. Ha már szar a történet, legalább a látvány pótolja azt a közel értelmetlen 2 órát ameddig az agykapacitásom majd száz százalékát standby módba rakom. A történet a szokásos módon indul, jön egy idegen nagy szörny akit nagyon nehezen győznek le, majd jön ismételten egy nagy idegen szörny és újra és újra és egyre gyorsabban jönnek ezek a szörnyek, ezért védekezni kell. A szörnyek olyan mágikus teleport kapunk keresztül érkeznek ahová eddig nem sikerült bejutni, mindig csak kifelé jöttek a szörnyek, az embereknek nem sikerült átjutni. Mindennemű próbálkozás halott, a szörnyek pedig jönnek, így kifejlesztették a giga mecheket, amiket a történet jaegernek hív, vagyis ők a vadászok. Aztán kaiju a szörny japánul.

Gozdilla ledarálta Manhattant, itt a szörnyecskék az egész csendes óceán térségét veszélyeztetik, így kellenek a vadászok. Pilóták vezetik őket, nagy dögök, mindenféle meghajtással és speciális egyedi fegyverekkel, van itt plazma ököl, gyorsítós ököl, dobócsillagos rotációskapa, háromkezű kínai kungfu robot és minden el lehet képzelni. Itt is jön el a filmnek az a része ami érdekessé teszi a nem létező történetet. A szöveg és egyéb helyett inkább a látványra, megoldásokra próbál koncentrálni az ember, de nagyon sallangos, kevésbé értelmesen kidolgozott dolgokról van szó. Pár évvel előttünk már kész neuromancer szintű idegpálya bekapcsolásról beszélünk és egymás tudatában való turkálásról. A scifi ezen idióta része helyett inkább a mechanikai részeket mutathatták volna, persze, ha a látványtervező vette volna a fáradtságot és kidolgozza azokat a részleteket.

A remake az nem kifejezés, gyakorlatilag az új technikából adódó előnyöket nem használták ki és folyamatosan benne volt az emberben, hogy mi a retkes fasznak építettek ilyen bután mozgó nagy gépeket amikor egy egyszerű neutronbombával gyakorlatilag az összes ilyen szörnyecskét még a tengerben mindenféle egyéb járulékos emberveszteség nélkül ki lehetett volna irtani. Továbbá mi a tökömnek kéne a szörnyet beengedni a városhoz közel? Tengeralattjáró és torpedók hada is képes lett volna semlegesíteni egy ilyen dögöt, ha már a legelsőt tankokkal és levegő-föld rakétákkal döntötték meg.

A puszta kétkezi emberharcot jellemző mozdulatok, vonaglások helyett mindenféle frappáns dolgok belefértek volna a filmbe, egy gép miért akarja az ember mozgását annyira utánozni, mikor oda és úgy mozog ahová akar. Ja persze, hát a pilóta rá van kötve és azt csinálja amit a pilóta csinál. Pedig a fegyverekért is külön nyúltak, így belefért volna egykét speciálisan forduló kar, csukló és olyasmi amivel tényleg letaglózgatóvá válnának ezek a szörnyek seperc alatt. De értem én, kell a látvány, hogy a városban basszák szét egymás fejét és közben repüljenek a kocsik és az emberek. Mert ez kell a moziba, látvány. Hát, szerintem elcsépelt egy fos látvány, mert gyakorlatilag a film több mint a fele sötétben játszódik a tengerben, ahol pedig harc van, ott most kivételesen nem remegő kézzel, de közeli kamera állások vannak, hogy részletesen lássuk, ahogy repül az autó. Láttuk már több filmben, hogy miként repül az autó, miért nem lehet távoli, perspektivikus felvételeket csinálni, hogy legalább a mérete rendesen érzékelhető legyen annak a szerencsétlen idegen állatnak?

A történet vége persze mi más lehetne, mint önfeláldozás, szeretet, sírás és a szokásos össznépi nagy nyáladzás. Szóval még azt sem hozta amit vártam. Nekem ez szánalmas próbálkozásnak tűnik amibe belebasztak egy valag CGI-t, de képtelenek voltak valami újat mutatni, igazán nagyon alkotni. Részemről ez 5/10. Alább egy mérettábla, hogy ki mekkora szokott lenni a filmekben, ez is érdekes, hogy van egy sztenderd szörny méretünk…

Print

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)